امروزه با گسترش تکنولوژی و استفاده بیشتر از ابزارهای پیشرفته و مدرن، کانال های اسپیرال گالوانیزه به عضوی جدا ناپذیر در صنعت تبدیل شده است. و استفاده از کانال گرد اسپیرال در مکان های مسکونی گرفته تا مکان های عمومی و صنایع متفاوت همچون خودروسازی، صنایع تولیدی و … رو به افزایش می باشد.
کانال گرد اسپیرال و اتصالات و تجهیزات مربوط به آن از جمله مهم ترین و اساسی ترین اجزای مکانیکی یک سیستم تهویه مطبوع به شمار می رود. این نوع از کانال های فلزی در کانال کشی جهت انتقال هوا در سیستم های تهویه هوای مطبوع کاربرد دارند..
استفاده از کانال گرد اسپیرال موجب می گردد تا هم در زمان و هم در هزینه های کلی پروژه مربوط به کانال کشی، صرفه جویی گردد. و به این ترتیب است که روز به روز بر شمار استفاده کنندگان این کانال افزوده می گردد.
امروزه از کانال ها و لوله های بسیار زیادی برای انتقال هوا و همچنین مواد در صنایع مختلف استفاده می گردد. بیشتر این کانال ها دارای سطح مقطع گرد می باشند. از میان آن ها می توان به داکت فلکسیبل یا همان لوله خرطومی هوا، داکت اسپیلت ، لوله خرطومی مکنده و نمونه های دیگری از کانال فلکسیبل اشاره نمود. اما لوله اسپیرال یا همان کانال گرد اسپیرال از تمامی این نمونه ها پر کاربرد تر می باشد.
کانال گرد اسپیرال در جنس های مختلفی ساخته و تولید می گردد. اولین و پرمصرف ترین جنس آن، فولاد گالوانیزه می باشد که عمومی ترین نمونه کانال گرد اسپیرال به شمار می رود و در صنایع مختلفی چون ساختمان سازی، سد سازی، خودروسازی و .. کاربرد های بسیاری دارد.
نمون دیگر آن ساخته شده از ورقه های آلومینیومی می باشد. این نوع از کانال گرد مناسب مکان هایی می باشد که در معرض رطوبت زیادی قرار دارند.
به عنوان مثال مناطق شمالی و یا جنوبی کشور در بسیاری از صنایع مانند صنایع نفت و پتروشیمی و همچنین در کارخانه های تولیدی و کارگاه های صنعتی، از این مدل از کانال اسپیرال استفاده می شود.
به این ترتیب می توان از آسیب های احتمالی ناشی از رطوبت هوا و نم زدگی لوله ها، جلوگیری به عمل آورد و عملکرد عالی کانال اسپیرال را تضمین نمود.
مدل دیگری از کانال گرد اسپیرال نیز وجود دارد که از جنس ورق استیل ساخته می گردد. این کانال بیشتر جهت استفاده ر مکان های بهداشتی که مسئله استریل بودن تمام سطوح یک امر ضروری است؛ کاربرد دارد.

مکان های مانند آزمایشگاه ها، اتاق های پاک، سالن های غذاخوری، آشپزخانه ها و … همه و همه از نمونه های استفاده از کانال اسپیرال ساخته شده از استیل به شمار می روند.
کانال گرد اسپیرال در سایز های متنوعی نیز تولید می گردد. قطر این کانال در بازه ای بین 100 میلی متر تا حدود 2500 میلی متر قرار می گیرد.
علاوه بر تنوع در قطر دهانه این کانال، باید توجه داشت کانال اسپیرال را در ضخامت های متفاوت نیز تولید می کنند. ضخامت ورق کانال اسپیرال معمولا 0.6 ، 0.8 ، 1 و 1.25 میلی متر می باشد.
کانال گرد اسپیرال به صورت شاخه های 0.5 تا 6 متری به بازار عرضه می گردد. البته در حالت استاندارد طول هر شاخه کانال گرد اسپیرال 3 متر می باشد که بنا به درخواست مشتری و بر اساس ویژگی و شرایط هر پروژه می توان آن را در طول شاخه های بلند تر و یا کوتاه تر تولید نمود.
سطح داخلی کانال گرد اسپیرال کاملا صاف و یکدست می باشد. این در حالی است که جداره خارجی آن به دلیل شیوه ساخت منحصر به فردی که دارد؛ دارای برآمدگی هایی می باشد.
برآمدگی هایی با گام های متوالی و منظم که این موضوع خود سبب می شود تا استحکام کانال گرد اسپیرال تا حد قابل توجهی افزایش یابد. و در برابر ضربات فیزیکی که ممکن است در هنگان نصب و یا حمل آن رخ دهد؛ مقاوم تر می گردد.
صاف و یکدست بودن سطح داخلی کانال گرد اسپیرال موجب می گردد تا بتوان به سادگی از انباشتگی و جمع شدن هرگونه باکتری و آلودگی جلوگیری به عمل آورد.
این موضوع باعث می شود تا در مواردی که از کانال گرد اسپیرال برای انتقال مواد روغنی و نفتی ( به عنوان مثال در صنایع پتروشیمیایی و … )، کوچکترین خللی در نحوه عملکرد این کانال گرد به وجود نیاید.
از طرفی اصطکاک به وجود آمده در درون کانال گرد اسپیرال نیز به حداقل و نزدیک صفر می رسد. بنابراین انتقال هوا در درون آن با کیفیت هرچه بیشتر صورت می گیرد.
نحوه ساخت و تولید کانال اسپیرال
همانطور که از نام این کانال مشخص است، اسپیرال به معنای مارپیچ و دوران داده شده می باشد. نحوه ساخت کانال گرد اسپیرال نیز دقیقا به همین صورت می باشد.
در واقع در روند ساخت کانال اسپیرال، ورقی که قرار است کانال اسپیرال از آن ساخته شود را حول محوری گرد، دوران می دهند تا به یک شکل مارپیچی در می آید. د راین هنگام لبه های ورق که در کنار هم قرار می گیرند، با یک روش به نام دوخت پرسی به یکدیگر متصل می گردد.
این تکنولوژی ساخت کانال اسپیرال موجب می گردد تا درزهای دورانی و مارپیچی در سطح خارجی آن ایجاد گردد، و همانطور که گفته شد این درزهای ایجاد شده بر روی کانال گرد اسپیرال موجب می گردد تا استحکام آن افزایش یابد.
البته در بسیاری موارد برای افزایش استحکام کانال گرد اسپیرال می توان آن را عایق کاری نیز نمود. مانند کانال فلکسیبل عایق دار که با عایق الاستومری عایق بندی می گردد. اما این امر بیششتر جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت و مقاوم سازی لوله ها وکانال ها در برابر نم زدگی و نفوذ آب می باشد.
لازم به ذکر است که درز های ایجاد شده بر روی کانال اسپیرال می تواند هوابندی مناسبی را نتیجه دهد که این امر از نشتی تا حد بسیار زیادی می کاهد و موجب می شود تا افت فشار در داخل کانال اسپیرال به حداقل میزان خود برسد.
از سوی دیگر این برجستگی هایی که بر روی کانال گرد اسپیرال وجود دارد، زیبایی ظاهری آن را اضافه می کند. تا جایی که می توان از آن به عنوان کانال اسپیرال اکسپوز استفاده نمود.
در واقع از این کانال می توان به عنوان یکی از المان های معماری در طراحی داخلی و دکوراسیون بهره برد.
امروزه در بسیاری از رستوران ها و سالن های مدرن از کانال گرد اسپیرال به صورت اکسپوز و روکار استفاده می کنند و این امر می تواند زیبایی و جلوه بصری محیط را تا میزان قابل توجهی افزایش دهد.
کانال گرد اسپیرال را نیز می توان در رنگ های متفاوت بر اساس سلیقه مشتری و شرایط پروژه تولید نمود.
برای رنگ آمیزی کانال اسپیرال از رنگ های پودری کوره ای الکترواستاتیک استفاده می گردد. و کانال را پس از رنگ در داخل کوره های مخصوصی قرار می دهند تا رنگ آن تثبیت گردد.
البته رنگ آمیزی کانال در بخش کانال سازی اسپیرال می تواند قیمت کانال اسپیرال را افزایش دهد. اما آنچه در اینجا حائز اهمیت است، قیمت کانال گرد نمی باشد. بلکه سلامت و کیفیت سیستم هوارسانی و در درجه بعدی زیبایی فضای مورد نظر است که می بایست مورد توجه قرار بگیرد.
اتصالات کانال اسپیرال گالوانیزه
اتصالات کانال گرد اسپیرال در واقع قطعاتی می باشند که در هنگام نصب کانال اسپیرال مورد استفاده قرار می گیرند و وظیفه توزیع، انتقال در زوایا و تغییر مسیر داد و انتشار هوا و … را بر عهده دارند.
کلیه اتصالات کانال اسپیرال با توجه به شرایط پروژه و کاربرد مورد نظر از جنس های مختلفی تهیه می گردد.
البته می بایست به این نکته توجه داشت که جنس ورقی که اتصالات از آن ساخته شده است و سایز آن ها هماهنگ و متناسب با کانال گرد اسپیرال باشد.اتصالات اسپیرال انواع مختلفی را شامل می شود که از میان آن های می توان به مواردی زیر اشاره نمود :
- گسکت
- رابط
- فلنج
- سه راه شلواره ها در انواع سه راه شلواره مستقیم، سه راه شلواره 45 و 90 درجه
- سه راهی ها در انواع 45 و 90 درجه
- سه راهی تبدیل ها در انواع 45 و 90 درجه
- تبدیل ها در انواع گرد به گرد و چهارگوش به گرد
- زانویی ها در انواع 45 و 90 درجه
- کلاهک ها در انواع کلاهک آلمانی، کلاهک چینی و کلاهک اچ گرد
- انواع درپوش و دریچه گرد و دریچه چهارگوش
- چهار راه ها در انواع 45 و 90 درجه
- چهار راه تبدیل ها در انواع 45 و 90 درجه
- زانویی S شکل و…
و تولیدکنندگان کانال اسپیرال در سراسر کشور در شهرهای بزرگ صنعتی همچون کانال اسپیرال اصفهان ، کانال اسپیرال مشهد ، شیراز ، تبریز ، اهواز و تهران آماده پذیرش سفارش انواع کانال اسپیرال در بهترین درجه کیفیت و خدمات می باشند.
در این میان کانال گرد اسپیرال پیشگام سپهر ( Pishgam Sepehr Round Spiral Air Duct )، با فراهم بودن امکان خرید اینترنتی و خرید آنلاین جهت دریافت لیست قیمت ، جز بهترین نمونه های کانال اسپیرال در کشور به شمار می رود.